Těhotenství a kojení
Stravování v těhotenství – Jaké potraviny vyhledávat a jakým se vyhnout? 

Stravování v těhotenství – Jaké potraviny vyhledávat a jakým se vyhnout? 

Správně zvolený jídelníček během těhotenství hraje klíčovou roli ve zdravém vývoji očekávaného miminka. Obecně můžeme říct, že s pravidelnou vyváženou stravou a dostatečným příjmem tekutin nešlápnete vedle. A co by v takovém jídelníčku nemělo chybět? Sepsali jsme pro vás nejčastější doporučení, jaké potraviny v jednotlivých fázích těhotenství zařadit a kterým se naopak vyhnout.  

Co jíst před plánovaným otěhotněním? 

Sice není možné předpovědět, kdy přesně otěhotníte, ale už při snaze o miminko se můžete na období těhotenství připravit. Konzumací čerstvých a různorodých potravin zvýšíte množství živin a minerálů potřebných pro správný vývoj dítěte a regeneraci vašeho těla.  

Důležité jsou zejména vitamíny A, C, D, E, B-skupina a minerály jako vápník, železo a kyselina listová. 

O kyselině listové jste již v souvislosti s těhotenstvím nejspíš slyšely. Ale věděly jste, že je důležitá ještě před samotným oplodněním? Dostatek kyseliny listové zajistí v těle potřebnou hladinu folátu, který se podílí na správném dělení buněk. Většina žen trpí nedostatkem tohoto vitamínu, a proto je nezbytné jeho hladinu nejprve vyrovnat. K tomu můžete využít například doplněk stravy v doporučené denní dávce alespoň 200 μg. 

Doba před otěhotněním je také ideální pro optimalizaci hmotnosti. Podváha nebo obezita může ovlivnit hladinu hormonů, a tím narušit menstruační cyklus. V těchto případech vám nejlépe poradí váš lékař. 

Před těhotenstvím omezte a v těhotenství úplně vynechte množství nikotinu, kofeinu i alkoholu. Vysoký příjem těchto látek může negativně omezit plodnost a tlumit životaschopnost embrya.  

Jsem těhotná! – Na co se ve stravě zaměřit v 1. trimestru? 

Sotva jste zjistila, že budete mít miminko a už trpíte ranními nevolnostmi? V začátcích těhotenství je obzvlášť těžké dodržovat zásady zdravého stravování, a proto se netrapte tím, že váš jídelníček není složen pouze z plnohodnotných potravin. V těchto případech je strava velmi individuální s ohledem na fyzický stav matky. Pokud máte problém s konzumací čerstvých potravin bohatých na minerály a vitamíny, zaměřte se na doplňky stravy vhodné pro těhotné ženy.  

V 1. trimestru je také důležité zvýšit denní dávku kyseliny listové na 600 –⁠ 800μg, která je zásadní při rychlém růstu plodu. 

  • Pokud čekáte miminko v zimních měsících, kdy příliš nesvítí slunce, myslete na vitamín D. Ten přispívá k normální funkci imunitního systému a ke správnému využití vápníku a fosforu. 

Železo patří k nejčastějším nutričním nedostatkům, který bývá příčinou anémie. Těhotná žena trpící tímto onemocněním až 2x zvyšuje riziko přenosu na dítě. Lehce vstřebatelná forma železa se vyskytuje například v červeném mase či játrech. 

Už můžu konečně jíst! – Jaké potraviny zařadit v průběhu 2. trimestru do svého jídelníčku? 

Na začátku 2. trimestru často odezní únava, tlak prsou i „ranní“ nevolnosti. A právě v tomto období můžete zaznamenat častější pocit hladu spojený s chutí na konkrétní potraviny. Oblíbeným rčením „jím za dva” se ale neřiďte – plod o velikosti pomeranče zatím nepotřebuje stejné množství energie jako dospělý člověk. Bohatě postačí, když svůj denní příjem navýšíte asi o 200–300kcal.  

Nevynechávejte ve svém jídelníčku žádné makroživiny, jako jsou bílkoviny, tuky a sacharidy.  

  • Bílkoviny jsou stavebním materiálem pro nové buňky a tkáně. Proto je důležité zařadit buď živočišné, nebo rostlinné zdroje proteinů, jako je maso, vejce, mléko, luštěniny a sójové produkty. 

  • Nenasycené tuky ovlivňují zdravý vývoj mozku a nervové soustavy plodu. Najdete je například v avokádu, oříškách, semínkách a rostlinných olejích.  

  • Komplexní sacharidy, především celozrnné produkty jsou zdrojem nejen energie, ale i vlákniny, vitamínů a minerálů skupiny B. Avšak omezením rafinovaného cukru zpomalíte přibývání na váze a snížíte riziko těhotenské cukrovky. 

Co byste naopak měly v průběhu celého těhotenství vynechat, jsou jídla obsahující syrové maso, nedovařené vejce a sýry z nepasterizovaného mléka. V těchto potravinách je častější výskyt parazitů a bakterií, které mohou přinášet riziko pro vaše miminko. 

Skoro v cíli! – Nekonečný 3. trimestr. 

Zbývají už jen 3 měsíce a články o stravování v těhotenství budou vystřídány články o vhodných potravinách při kojení. S blížícím se porodem se často objevuje pálení žáhy, problémy s trávením a nárůst váhy. Tyto komplikace často vedou k omezení rozmanitosti potravin a tím i přísunu potřebných živin. 

Ve třetím trimestru je důležité dodržovat podobné zásady zdravého stravování jako na začátku těhotenství, ale nezapomeňte na pravidelné konzultace s lékařem. Ten vám individuálně přizpůsobí svá doporučení s ohledem na aktuální stav.