Cukrovka v těhotenství: jak zvládnout test i případnou úpravu jídelníčku
Každou budoucí maminku čeká během těhotenství i test na těhotenskou cukrovku. Ta se týká zhruba 18 % žen. Diabetes během těhotenství značí dočasnou poruchu metabolismu cukrů a po porodu ve většině případech odezní. I tak je ale velmi důležité krevním testem poruchu včas odhalit a nasadit vhodnou léčbu.
Kdy se chodí na test cukrovky v těhotenství
Orální glukózový toleranční test je povinné vyšetření známé také pod zkratkou OGTT. Každá nastávající maminka jej musí povinně podstoupit během 24. až 28. týdne těhotenství. Žádanku obdržíte od svého gynekologa, který vás odkáže na příslušné specializované pracoviště.
Jak test na těhotenskou cukrovku probíhá
I přes to, že tuto zkušenost nejspíše nezařadíte mezi vaše nejoblíbenější zážitky, není se čeho bát. Test probíhá následovně:
-
Na místo dorazte na lačno. Sestřička nebo ošetřovatel vám následně odeberou vzorek krve.
-
Pokud bude hladina glukózy v normě, obdržíte roztok glukózy, který budete muset vypít.
-
Po hodině vám bude znovu odebrán vzorek krve.
-
To se bude opakovat ještě jednou – tedy po dvou hodinách po vypití glukózy proběhne poslední krevní odběr.
Co těhotenská cukrovka znamená
V případě že se metabolická porucha zvýšenou hladinou krevního cukru potvrdí, nepropadejte panice. Jen v malém procentu případů je potřeba nasadit léky. U většiny maminek se těhotenská cukrovka řeší řádnou úpravou jídelníčku. Mezi potraviny, které budete muset omezit patří sladkosti, smažená jídla, jídla s vysokým obsahem škrobu a bílé mouky, polotovary a sladké nápoje.
Co jíst při těhotenské cukrovce? Správně zvolený jídelníček by měl obsahovat:
-
Dostatek kvalitních bílkovin – obecně platí, že bychom měli jíst 1 g bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti denně. Prakticky řečeno, maminka, která váží 73 kg by tedy denně měla sníst 73 g bílkovin. Vhodnými zdroji bílkovin jsou především ryby, vejce, mléčné výrobky, luštěniny a maso s nižším obsahem tuku.
-
Zdravé tuky – ty rozhodně neomezujte, jsou pro fungování našeho organismu klíčové. Důležité je, odkud tuky získáváme. V klidu si dopřejte například ořechy, avokádo nebo ryby s vyšším obsahem tuku.
-
Vlákninu – ta by měla být obsažena v každém jídle. Doporučený příjem je alespoň 30 g vlákniny denně. Vlákninu najdete například v luštěninách, čerstvé zelenině nebo klíčcích lněného semínka.
Kromě pestré a vyvážené stravy je také potřeba zařadit během těhotenství dostatek pohybu, ideální volbou je i obyčejná chůze.
Dá se těhotenské cukrovce předejít?
Diabetes v těhotenství může potkat každou budoucí maminku. Jedinou prevencí je dlouhodobé dodržování zásad zdravého a pestrého jídelníčku, dostatek pohybu a omezení alkoholu a tabákových výrobků.
Zvýšenému riziku jsou vystaveny ženy, které trápí obezita nebo mají diabetes v rodině. Procento rizika výskytu roste i s věkem nastávající maminky. Mezi další příčiny vzniku cukrovky se uvádí i nadměrná konzumace sladkého. Klíčovým faktorem v rozvoji diabetu je ale především hormonální změna.
Rostoucí placenta v těle maminky totiž produkuje hormony, které oslabují funkci inzulinu. Proto může docházet k výkyvům hladiny krevního cukru. Glukóza se pak placentou dostává do krevního oběhu miminka, což vede k jeho nepřirozeně rychlému růstu a vyšší hmotnosti. Pokud se těhotenská cukrovka neléčí, zvyšuje se riziko výskytu dětské obezity, diabetu a jiných zdravotních komplikací dítěte.
Testu na těhotenskou cukrovku se tedy nevyhýbejte – v případě, že je zachycena včas, nemusíte se komplikací obávat.